Op 11 maart waren wij voor de tweede keer van dit knotseizoen te gast bij boer Willem van der Linde. De vrijdag hieraan voorafgaande was het zeer slecht weer waardoor wij dachten dat het best een natte zaterdag kon gaan worden. De weergoden waren ons goed gezind. Eerst nog wat vorst en zelfs een laagje sneeuw op dikke bomen, maar het zonnetje scheen en het werd steeds warmer. Kortom ideaal weer om buitenwerk te doen.
Een paar weken hieraan voorafgaande had ik Daniëlle Schalkwijk van het Landschap Erfgoed Utrecht (LEU) voor deze werkdag uitgenodigd om eens te komen kijken op deze toch wel bijzondere en historische houtkade. Zij was met haar vriend aanwezig en heeft ook ons hierbij geholpen. Ik kon hen met een kleine excursie de verschillende aspecten hiervan laten zien. Ik hoop dat het LEU zeker in de toekomst dit landschapselement wil proberen op de juiste wijze te blijven onderhouden. Een wat onscherpe foto van hen is ook bijgevoegd.
Wij hebben net als de vorige keer gewerkt op de lange houtkade. De vorige keer met name gedund, gemaaid en gezaagd. Deze keer hebben wij op verzoek van Willem aan één kant het achterste deel van de kade onderhanden genomen en met het dunnen aan de slootkant voornamelijk op overhangende takken en ook bomen. Het schonen van de sloot met een slootbalk wordt hierbij belemmerd door deze laaghangende takken en overhangende bomen. Best een intensieve klus maar het eindresultaat was er gelukkig ook naar. Een deel van de dikkere elzen en eiken is verzaagd en gaan wij te zijner tijd samen met Willem ophalen voor de verkoop. Het gaat om een paar kuub hardhout met een hogere verkoopprijs.
Tijdens onze aankomst was Willem met een aantal anderen weer bezig met de ganzenjacht. Het aantal grauwe- en nijlganzen is bijna niet meer terug te brengen tot kleinere aantallen. Waar ganzenpoep ligt wil het vee niet graag grazen dus gaat dit ten koste van de opbrengst. Willem kwam met zijn zoon tijdens onze pauze langs met koffie en koek. Er zijn meteen wat van zijn ervaringen uitgewisseld met Daniëlle van het LEU. Ook goed voor haar om te zien dat boeren, vrijwilligers en natuur heel goed kunnen samengaan.
Met 13 vrijwilligers en 2 gasten hebben wij op deze fijne dag heel mooi en nuttig werk kunnen uitvoeren.
Het is inmiddels voorjaar en 15 maart geweest. Voor ons houdt dit in dat wij niet meer mogen knotten bij projecteigenaren die in aanmerking komen voor subsidie in het kader van agrarisch natuurbeheer. Vorig jaar had ik al in principe met Marc van Beurden de afspraak gemaakt dat wij na 15 maart bij hem zouden gaan knotten. Toen ik Marc belde was hij best blij dat wij onze toezegging nakomen. Natuurlijk zijn wij daar zoals altijd van harte welkom. Koffie/thee/koek wordt zeker voor gezorgd.
Vorig jaar hebben wij ongeveer de helft van de knotbomen die voor het bosdeeltje staan geknot. Als het even kan doen wij nu de andere helft en mogelijk een deel van de knotbomen in het bosdeeltje. Zoals bijna altijd verzamelen wij bij Marc en Mieke rond 09.00 uur bij en rondom zijn huis, Nieuweweg 1 in Breukelen. Er is daar nu voldoende parkeergelegenheid hoewel het wel een beetje passen en meten is.
Deze keer komen wij alleen met de aanhangwagen met huif. De aanhangwagen voor ons gereedschap is tijdelijk buiten gebruik. Hierdoor hebben wij maar een deel van ons gereedschap kunnen overhevelen in de andere aanhangwagen. Willen degenen die de takkenschaar van de knotgroep hebben gekregen als het even kan deze voor één keer gemerkt en wel meenemen anders komen wij mogelijk deze tekort.
Waarschijnlijk is dit tevens de laatste keer van het voorjaarsseizoen dat wij onze beheerwerkzaamheden uitvoeren. Natuurlijk moet er nog hout opgehaald worden voor onze afnemers etc. Maar als groep gaan wij op voor ons knotuitje in de maand mei!
De weersverwachting ziet er niet al te best uit. Dus denk aan regenkleding en laarzen!





